I Love Gaume
www.soleildegaume.be
Vous êtes ici : Programme concert Avioth 2011

De groepen in het land van Gaume


1. Parcours van de Legendes

10h00 - 11h45 : Afdeling verhalen en "legende van het Gaums" Museum te Virton

Om zich goed het rijke erfdeel van de Gaume te verbeelden, moet u zeker eens langs het Gaums Museum. De archeologie, de industriële kunsten, de etnografie, de schone kunsten, de gewoontes en de overtuigingen zijn te zien in het oude klooster van de Récollets. De legende van de 4 Aymon Zonen, de beroemde Djean de Mâdy (volksheld) en het feeënspelonk zullen uw bezoek betoveren en verrukken.

12h00 - 14h00 : Maaltijd

14h15 - 15h30 : De boswezens feeënspelonk te Croix-Rouge en zijn legende

De feeën zijn in alle Gaumse geesten. Vrolijk, verleidelijk, doorschijnend, deze kleine wezens van het bos doorkruisen met spot de omstreken van de feeënspelonk. Zij waren van alle tijd het symbool van de hoop en van hulp tegenover de kleine problemen die men dagelijks kon ondervinden.

15h45 - 16h15 : Het Dolmen van Gomery

Het dolmen van Gomery zou samen met die van Wéris, het enige collectieve graf van dit tijdperk in België zijn. Het gaat om een collectieve begrafenis van het eind van de prehistorische tijd. Veel geheimen en legendes blijven rond dit "sterrenstuk" bestaan zoals de mensen van de streek zeggen.


2. Rondleiding van de Gaume - Longwy - Cons-la-Grandville - Etain

10h15 - 11h45 : Rondleiding in de stad Virton

Maak een wandeling door de geplaveide straten van Virton, en geniet van de charme van de leerlooierijwijk, bezichtig de hele stad en haar omgeving van boven de "Haut de la Vigne". U treft er een aantal bijzonderheden, zoals de Canadese totempaal, de fontein Maria, de oude Romaanse kerk van Virton en middeleeuwse overblijfselen, die de stad vroeger beschermden.

12h00 - 14h00 : Maaltijd

14h45 - 16h45 : Bezoek aan het Stedelijk Museum van Longwy
( email, Paul G. Klein (schilder) en het Strijkijzermuseum (Longwy is een onderdeel van het Vaubannetwerk, 12 geklasseerde plaatsen als werelderfgoed door UNESCO sinds 2008).

Gelegen in de voormalige militaire bakkerij, stelt het Stedelijk Museum van de Keramiek en Email van Longwy de werken van de meest prestigieuze fabrikanten van de stad voor die onderverdeeld zijn in twee grote categorieën: plateelwerken, geproduceerd in 1798 en email, verschenen in het begin van de jaren 1870. Voor de eersten, naast de nutsvoorzieningen die de renommee van de plateelfabriek maakte vindt u decoratieve werken van de negentiende en twintigste eeuw (majolica, slip ...). Het museum bezit ook werken van de beeldhouwer Jean-Paul Aube (1837 Longwy - Capbreton 1916) en de schilder Paul Georges Klein (1909 Longwy - Arles 1994), en één van de grootste strijkijzercollectie van Europa. Men vindt er 3700 strijkijzers en 105 huiselijke haarden.
.

Of

14h45 - 16h45 : Bezoek aan het kasteel van Cons-la-Grandville en het park van de priorij

Het Historische Site van Cons-la-Grandville is een schat van architecturaal Lotharings erfgoed. Het kasteel is rijkelijk versierd en gebeeldhouwd en wekt perfect de renaissance van de XVIIde eeuw op. Kasteel, priorij, crypte, schuur, hoogoven en het park van de Priorij vormen een monumentaal getuigenis van een familiale continuïteit van meer dan negen eeuwen.

Of

15h00 - 16h45 : Bezoek aan het Poppenmuseum "Petitcollin" te Etain

Het bedrijf «Petitcollin» is momenteel de oudste en de laatste Franse poppenfabriek die nog in activiteit is in Frankrijk. Tijdens uw bezoek, zult u een lange traditie en bedrevenheid ontdekken met een onovertroffen geschiedenis. "Câlinette", "Alice in Wonderland", "Le petit baigneur" en vele andere poppen zullen blij zijn u van harte te verwelkomen. 

3. De Ronde van de kunstenaars

10h00 - 12h00 : Ontdekking van Virton doorheen het parcours "Virton  - Saint-M'Art"

Dit is een originele manier om Virton te doorlopen. De Gaume is een tabel op zich zo overvloeiend het is van kunstenaars. Meer dan 60 fresco's, schilderijen, beeldhouwwerken en mozaïeken kleuren Virton en Saint-Mard. U komt werken van Ernest Bernardy, Marguerite Brouhon, Albert Gatez en nog veel meer tijdens uw parcours tegen. De charmante steegjes van de hoofdstad van de Gaume zullen u verleiden.

Ou

10h00 - 12h00 : Ontdekking van een strijkinstrumentenmaker

Jean-Marie Liégeois is gepassioneerd door zijn werk. Hij zal u alles uitleggen over het maken van violen. Zelf muzikant, zal hij tijdens uw bezoek enkele muziekstukken spelen.

12h15 - 14h15 : Maaltijd

14h45 -16h45 : Bezoek van de site van Montauban - Buzenol

De hedendaagse kunstinstallaties benadrukken sierlijk de groene bossen van de site van Montauban. Het Centrum voor de Hedendaagse Kunst van het Belgisch Luxemburg programmeert het hele jaar door tentoonstellingen met de deelname van kunstenaars in en buiten het smederijhuisje. U kunt ook een bezoekje brengen aan het prachtige Bondig Museum, ontworpen door de Belgische architect Constantin Brodsky. Dit gebouw is perfect geïntegreerd aan zijn natuurlijke omgeving en is een onbetwistbare verwijzing naar de architecturale museumkunde.


4. Kalktufbronnen en "Brin de Campagne"

10h00 -12h00 : Ontdekking van de "Gros Cron" te Lahage

«De Crânière» of «Gros Cron» is een indrukwekkende rots waaruit een ongewoon beekje stroomt. Deze kam wordt gevormd door meerdere kalktuflagen, sponzige en grijze stenen die zich vormden gedurende duizenden jaren door de wateren met veer verstenende eigenschappen. Men heeft Keltische sporen op de kalktufheuvel teruggevonden daterende van de 1ste eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd werd een badhuis gebouwd in de buurt van de bron. Van de Middeleeuwen tot de Franse Revolutie woonde een kluizenaar aan de holte beneden de rots.

12h15 - 14h15 : Maaltijd

14h30 - 15h30 : Bezoek aan de kerk van Tintigny

Deze kerk van neo-romaanse stijl dateert van de XVde eeuw. Het is vooral het interieur van de kerk, dat uitzonderlijk is (polychrome beelden, houtsnijwerk waaronder een opmerkelijke prachtige preekstoel en meerdere hoogreliëfs). Het kerkhof is ook zeker een bezoekje waard en is geklasseerd.

15h45 - 17h15 : Bezoek het Arboretum van Bellefontaine


Sleedoorn, eik, iep,... zingende namen. Kunt u deze klasseren? Nee? Een bezoekje aan het arboretum is dus noodzakelijk. Langs dit educatief padje, zult u "onze streeksoorten" leren kennen dankzij de naamplaatjes. Slenteren langs de paden op vier hectaren van het park, enkele banken die uitnodigen om te ontspannen, om te dromen, om van de rust en de magie van de plaats te genieten.

Of

15h45 - 17h15 : Bezoek aan "Un Brin de Campagne " te Ansart

Un brin de campagne is een familiebedrijf dat cultiveert, in de natuur plukt, en dat planten omzetten; kruidenthee met zomersmaak, vlierbloemen of saliesiroop, daslookpesto, ... kunnen geproefd worden volgens het seizoen. De producten zijn afgeleid van gekweekte of inheemse vruchten en planten van onze Gaumestreek. Patrick Peiffer stelt u zijn gewassen, de droog -en verwerkingplaats voor. Een proefsessie sluit uw bezoekje af. 

5. Onze Must route

10h00 - 11h45 : Rondleiding van de stad van Virton en bezoek aan het Gaumse Museum

De Stad van Virton was van de 11de tot de 18de eeuw een versterkte stad omringd door 12 torens en twee ingangspoorten. Door middel van een wandeling, kom en ontdek een middeleeuwse stad. Vergeet uw verbeeldingskracht niet, het zal u goed van dienst zijn! Het Gaumse Museum dateert van 1937 en is gevestigd in een oude vleugel van het Recolletenklooster dank zij Edmond Fouss de oprichter van het museum. Dit museum bestaat uit verschillende afdelingen: archeologie, schone kunsten, etnografie, gewoonten en geloofsovertuigingen, industriële kunsten en folklore. De beste manier om de Gaume te leren kennen.

Of

Dorpje van Torgny + wijnproeverij in de kelders van de "Poirier du Loup"

U kunt ook in de ban van dit kleine dorpje komen dat eruit ziet als de Provence. De lavendel blauwe, rode of amandel groene luiken vrolijken de gouden stenen gevels van de Gaume op. De kluizenaarswoning, het natuurreservaat van Torgny, bekend voor zijn orchideeën en de wijngaarden die op de hellingen gevestigd zijn, geven een stempel aan dit dorp dat geclassificeerd is als één van de mooiste van Wallonië. U eindigt het bezoek met het proeven van wijn van Torgny (Crémant, Witte Pinot en Zwarte Pinot).

12h00 - 14h00 : Maaltijd

14h30 - 16h00 : Bezoek aan de Citadel van Montmédy
( 14u30-17u30 : bezoek van de Citadel en de 2 musea)

De Hoge Stad van Montmédy, versterkt door Keizer Karel in de 16de eeuw en herbouwd door Vauban, stelt u de rondleiding van de wallen van de vesting voor, het museum van de verdediging dat de militaire strategieën opsporen en het museum gewijd aan de schilder Jules Bastien-Lepage.


Of

Bezoek van het dorpje en kerkhof van Marville

Ontdek het leven van de bourgeoisie van de 15de eeuw in het Renaissancestadje van Marville, van hun opmerkelijke Sint-Nicolaaskerk, van hun weelderige huizen tot hun laatste rustplaats in het kerkhof, bekend om zijn knekelhuis.

Of

Bezoek aan de abdij van Orval en zijn biermuseum

De abdij van Orval is één van de meest opmerkelijke cisterciënzerabdij van België. Het wordt nog steeds bewoond door een monnikengemeenschap die het bekende Orvalbier produceren. Er zijn slechts zeven Trappistenbrouwerijen in de wereld met die van Orval erbij. De geheimen van het brouwen van de abdij zullen u gepresenteerd worden in het museum. Het Monastiek museum (geschiedenis, staalindustrie en geloofskunsten), een audiovisuele montage over de geschiedenis van het klooster en het leven van de monniken, het traditionele apotheekmuseum en de tuin met geneeskrachtige planten zullen uw bezoek ook verlevendigen.

16h15 -17h15 : Bezoek aan de Basiliek van Avioth

De gotische basiliek van Avioth, (13de en 14de eeuw), indrukwekkend door haar stenen kantwerk en haar prachtig meubilair. De Recevresse, uniek monument, was bedoeld voor pelgrimsoffers.

6. Rondrit van de verdedigingssites

10h00 - 12h00 : Didactische wandeling "In de Voetsporen van 14-18" van Rossignol

«In de Voetsporen van 14-18» is een didactische wandeling te Rossignol doorheen verschillende gedenktekens van de Eerste Wereldoorlog. De 22ste augustus 1914, vond hier in Rossignol een grote confrontatie plaats tussen de Franse en Duitse legers. De strijd deed ongeveer 4.000 sterfgevallen voor beide partijen. Het is deze geschiedenis die u kunt ontdekken dank zij 22 didactische panelen.

Of

10h00 - 11h00 : Ontdekking van het kasteel Renaud naar Croix-Rouge

Tijdens de Romeinse bezetting, heeft de Gaume van een periode van welvaart genoten als gevolg van de nabijheid van de Romeinse weg tussen Reims naar Trier. In de vroege Germaanse invasies van de Keizerrijk, in de derde eeuw na Christus, was het noodzakelijk om overal defensieve plaatsen langs de weg en haar omgeving te ontwikkelen. Eén onder hen, het Kasteel Renaud, een grote afgeplatte steile heuvel. De site was zeker een toevluchtsoord, maar de grote hoeveelheid archeologisch materiaal ontdekt lijkt te spreken ten gunste van een gewone bezetting. Een mooie bronzen Cupido werd in een put ontdekt en is nu bewaard in het Gaumse Museum te Virton. Het kasteel Renaud is vernoemd naar de legende van de Vier Heemskinderen.

11h15 - 11h45 : Ontdekking van het militaire kerkhof vn Houdrigny en het panorama van Montquintin

12h00 - 14h00 : Maaltijd

14h15 -16h15 : Bezoek aan het Museum Baillet-Latour en het Oorlogsmuseum  van de Gaume

Het Museum Baillet-Latour, gelegen te Latour in de buurt van Virton, laat de bezoekers van de geschiedenis van de familie en het leven van Henri de Baillet Latour en de activiteiten van het fonds die aan hem gewijd zijn ontdekken. Vier volledig vernieuwde kamers, beschermen nu onuitgegeven documenten. Het Oorlogsmuseum van de Gaume is een uniek museum in het zuiden van Belgisch Luxemburg met de epische oorlogen van 14-18 en 40-45. Deze wereldwijde conflicten markeerden de Gaumse streek met deze gevaarlijke grenzenstrijd (van de 22ste tot de 25ste augustus 1914). De 22ste augustus 1914 zal de dodelijkste dag zijn van de Eerste Wereldoorlog.

Of

15h00 - 16h30 Bezoek aan het fort van de Ferté te Villy-la-Ferté

Het werkstuk van Villy-La-Ferté heeft aan een teleurstellend lot geleden in 1940 toen de Duitsers hardop tegen het fort vochten zonder vrijwel geen kans te geven aan de Franse soldaten die het fort bezette. Na drie dagen gevechtsdagen, stierven 104 Franse soldaten door verstikking in het fort. Men ziet er een monument ter herinnering aan de 104 verdedigers. 35m ondergronds, kunt u de levensstijl van de soldaten van de Maginotlinie ontdekken. Een aangrijpend en ontroerend bezoek. Vergeet uw jasje niet!

Of

14h45 - 16h45 Bezoek aan het fort van Fermont
(14h45-17h45 : bezoek aan het fort en het museum)

Het Fort van Fermont geeft een uitstekend idee van de gigantische forten van de Maginotlinie. Dertig meter ondergronds, vindt men een stadje toegankelijk via twee liften en waar men zich met een elektrische trein moet verplaatsen. 600 soldaten zouden hier in totale autonomie kunnen leven. Bezoek de slaapzalen, keukens, ovens, douches, enz.... Het is echt indrukwekkend! Vergeet uw jasje niet!7. Staal, vogels en klokkentoren

10h00 - 12h00: Bezoek aan de Sint-Agathakerk te Longuyon

De Sint-Agathakerk is gevestigd op een prachtige heuvel gelegen op een smal terras met uitzicht op de samenvloeiing van de ?Chiers? en de? Crusnes?. Het zou jammer zijn er niet naartoe te gaan, zelfs al is het maar om het schilderij van Abraham Gilson te bewonderen ...

Of

Bezoek aan de hoogovenoverblijfselen van Buré-la-Forge en de Dorlon

Le site du Buré d'Orval à Allondrelle est un lieu romantique où il est agréable de passer un peu de temps. Il a été le siège, pendant près d'un demi-millénaire, d'une intense et florissante activité sidérurgique préindustrielle. Il comprend : - Buré-la-Forge où fut implanté, par les moines d'Orval en 1390, le premier haut-fourneau de la région. On peut y admirer les vestiges, avec un haut-fourneau bien conservé, d'un complexe sidérurgique datant de 1838.* - Le Dorlon à quelques kilomètres de Buréla-Forge dont il dépendait laisse encore voir, dans sa halle de coulée ruinée, les imposants vestiges du haut-fourneau daté de 1853. * Y compris la maison du maître des forges et ses dépendances.

12h15 - 14h15 : Maaltijd

14h45 - 16h45 : Ornithologisch bezoek aan de vijvers van Latour

Le site des étangs de Latour abrite plus de 150 espèces différentes d'oiseaux d'eau. Dès le printemps vous pouvez observer : Canard Colvert, Milans Noir et Royal, Foulques et bien d'autres sur une surface de 15 hectares. Le lieu est aménagé d'observatoires pour agrémenter votre visite. Les deux étangs sont classés Zone Humide d'Intérêt Biologique.

8. Circuit "Pierres et Saveurs légués par le Moyen-Age"

10h00 - 11h45 : Visite du Château Fort de Sedan

Avec ses 35 000 m² de superficie, le Château Fort de Sedan est le plus grand château fort d'Europe. Classé monument historique, il vous raconte son histoire au travers de l'Historium, circuit d'interprétation de la vie quotidienne et de l'architecture militaire du Moyen Âge, jalonné de différentes scènes de vie qui relatent le quotidien des princes, soldats ou domestiques sous la Principauté. A midi, pour rester complètement dans l'ambiance, vous pourrez opter pour un repas médiéval original qui sera commenté par votre guide lequel vous expliquera l'histoire des épices et ingrédients qui composent les plats. A découvrir.

Ou

10h00 - 12h00 : Musée de la Bière de Stenay

Etabli dans l'ancien magasin aux vivres de la citadelle élevée au XVIIe siècle, le Musée européen de la Bière abrite une extraordinaire collection de plus de 30 000 objets concernant tous les aspects de la bière, sa fabrication jusqu'au consommateur et ce depuis le Moyen Âge jusqu'à nos jours. Un merveilleux voyage dans le temps et dans le monde à la découverte de la boisson houblonnée sans doute la plus appréciée dans le monde.

12h15 - 14h15 : Repas

15h00 - 16h30 : Visite de l'église de Mont-devant-Sassey

Surplombant majestueusement le village de Mont-devant-Sassey, cette église du XIIème est d'une beauté inégalable dans le paysage des côtes de Meuse. Le portail d'entrée de l'église est le seul de cette époque, de toute la Lorraine, a avoir conservé sa statuaire. Il ressemble quelque peu au portail sud de la cathédrale de Reims.

Ou

15h00 - 17h00 : Visite de l'abbaye d'Orval et de son Musée de la Bière

L'abbaye d'Orval est une des abbayes cisterciennes les plus remarquables de Belgique. Elle est encore habitée par une communauté de moines qui produisent la bien connue bière d'Orval. Il n'existe que sept brasseries trappistes au monde dont celle-ci. Les secrets du savoir-faire brassicole de l'abbaye vous seront présentés dans son musée. Le musée Monastique (histoire, sidérurgie, art sacré), un montage audiovisuel sur l'histoire du monastère et la vie des moines, le musée de la pharmacie traditionnelle et le jardin des plantes médicinales agrémenteront également votre visite.

9. Circuit "Aux pays des abeilles & des géants"

10h00 - 12h00 : Circuit de la sidérurgie à Saint-Léger

Ce sentier d'une longueur de 8km vous permettra de mieux connaître les mystères de la sidérurgie et surtout des aires de faulde. Pour faire fondre le fer il fallait du bois comme combustible. Ce bois était transformé en charbon par des charbonniers qui passaient des heures dans la forêt à surveiller la meule. Il fallait entre 7 et 30 jours pour carboniser le bois et le rendre utilisable.

Ou

Parcours didactique du miel à Saint-Léger
(à partir de septembre 2012)

Composé de 13 panneaux didactiques et de diverses manipulations, le circuit passe notamment par la mielerie de Châtillon et le rucher école de Saint-Léger.

12h15 - 14h15 : Repas

14h30 - 16h30 : Visite de la Chaussée des Géants de Meix-le-Tige

A Meix-le-Tige, un forestier a eu la bonne idée de mettre en valeur une série de chênes impressionnants par leur immense taille. La « Chaussée des Géants » c'est une promenade au long d'un sentier forestier plein de charme. Et ce n'est pas un jeu de mots.

Ou

Découverte des crons de la Vallée de la Rouge Eau à Saint-Léger

Le mot « cron » provient du latin « creta » et signifie craie. Cette formation calcaire est due à l'action de sources pétrifiantes sur les mousses et autres déchets divers. Le résultat est parfois hallucinant et peut donner de longs toboggans de calcaire où le ruisseau coule de manière enchanteresse. Ces formations sont assez fragiles mais avec les années elles deviennent très dures et résistantes. En Gaume, on utilisait ce matériau en maçonnerie pour construire des cheminées ou des murs intérieurs.

16h45 - 17h45: Visite de l 'ermitage de Wachet

En plein coeur de la forêt, cette jolie chapelle invite au recueillement et à la quiétude. La première mention de l'ermitage de Wachet date de 1559. Des ermites se sont succédés pour habiter le lieu de 1660 à 1782. Quatorze stations en pierre de taille bordent le chemin qui mène à la chapelle (photo de couverture).
10. "Découverte gourmande au pays de Chopin & Lorette"

10h00 - 11h45 : Visite de la Brasserie Millevertus à Breuvanne

La brasserie Millevertus est installée depuis 2011 à Breuvanne dans un cadre enchanteur, sur un site de deux hectares le long de la Semois. Le Maître brasseur Daniel Lessire vous propose d'y découvrir ses installations et surtout ses bières. Un moment de détente et de convivialité qui vous ramènera aux choses simples mais Ô combien goûteuses.

12h00 - 14h00 : Repas

14h30 - 16h00 : Visite des Vergers de la Civanne à Rossignol

Vincent et Nathalie Bleyaert vous proposent une visite de leur verger certifié bio qui compte 2500 pommiers et poiriers, de leurs installations de pressage, de leur ferme de Highlands et de leur magasin où vous trouverez nombre de produits du terroir gaumais.

Ou

Visite de la chèvrerie de la ferme du Petit Mesnil à Breuvanne.

Laurence Wargnies vous fera découvrir son élevage de chèvres mais aussi de vaches de montagne ainsi que la fromagerie. Une dégustation de fromages vous mettra les papilles en fête. A 17 heures, si votre voyage se déroule un vendredi, vous pourrez également passer par le marché fermier de la Halle de Han pour compléter votre panier déjà bien garni de délicieux produits du terroir gaumais.

11. "Circuit des petits castors"

10h00 - 12h00 : Visite des Abattis à Sainte-Marie-sur-Semois

Cette réserve naturelle d'une superficie de 24ha est située non loin de l'actuel lit de la Semois. Un bras mort de cette dernière donna naissance à cette zone naturelle particulière où orchidées, lichens, fleurs rares, cigognes noires et bien d'autres évoluent en toute quiétude. A différents endroits et si on a de la chance on peut apercevoir les traces de travail des castors présents sur le site.

Ou

Visite des étangs de l'Ilet à Etalle

Cet étang date du XVIIème siècle et était alimenté par plusieurs ruisseaux et fontaines. Vers 1775, sa surface s'étendait à 65 hectares. Ce qui lui valait le titre de second plus grand étang de Wallonie par sa superficie. On y observe une grande diversité de libellules, d'oiseaux migrateurs et nidificateurs, des castors et une riche faune forestière.

12h15 - 14h15 : Repas

14h30 -16h00 : Découverte de la Vallée de Rabais à Virton ou du lac de Conchibois à Saint-Léger

Pendant les doux mois d'été vous pourrez vous rafraîchir et vous divertir au lac de Conchibois ou dans la Vallée de Rabais. Des kayaks et des pédalos sont à disposition à la Vallée de Rabais ainsi qu'au lac de Conchibois. La Vallée de Rabais est également équipée d'un minigolf et d'une aire de jeux. Un bac à sable et une plaine de jeux sont également à disposition à côté du lac de Conchibois où un maître-nageur officie en été.12. Circuit "Butineuse ou butinée"

10h00 - 12h00 : Visite de la brasserie Sainte-Hélène à Ethe

Brasserie artisanale installée en Gaume depuis 1995. Eddy Pourtois et son associé travaillent selon les méthodes traditionnelles de brassage afin de produire des bières de caractère à partir des matières premières nobles que sont le malt d'orge, le houblon, l'eau et la levure. Mistinguette, Lily Blue, Gypsy Rose ou Grognarde raviront vos papilles, à moins que ce ne soit la Butineuse, bière au miel brassée exclusivement pour la Fête du miel à Saint-Léger.

Ou

Visite de la brasserie de « Rulles » à Rulles

Grégory Verhelst, ingénieur-brasseur d'origine tournaisienne, a créé la Brasserie de Rulles en juin 2000. Toutes les bières fabriquées ici sont refermentées en bouteille, non-filtrées et sans additif. Elles sont aujourd'hui quatre: la Rulles Blonde, la Rulles Brune, la Rulles Estivale, et la puissante Rulles Triple, toutes marquées par l'amertume. La Brune et la Triple ont reçu un Coq de Cristal à la Foire de Libramont en 2006. La carte propose aussi des bières de saison comme la Cuvée Meilleurs Voeux qui réchauffe coeurs et corps et La Grande 10 qui a été créée pour les 10 ans de la brasserie.

12h15 - 14h15 : Repas

14h30 - 16h00 : Visite du "Safran Gaumais" à Virton

Cette safranière fût la première créée en Wallonie. Pascal Cherain et Véronique Melville seront heureux de vous accueillir et vous faire découvrir leur production de cette épice rare, déjà tellement appréciée pendant l'Antiquité par les Grecs et les Romains.

Ou

Parcours didactique du miel à Saint-Léger
(à partir de septembre 2012)


Composé de 13 panneaux didactiques et de diverses manipulations, le circuit passe notamment par la mielerie de Châtillon et le rucher école de Saint-Léger.
13. Circuit "Sentiers des mines et des marais"

10h00 - 11h45 : Découverte du sentier des mines de fer à Saint-Pancré

Le travail du fer fut à une époque une richesse économique incontestable et contribua à la renommée de la région. Ce sentier vous aidera à mieux comprendre le développement industriel de ce secteur. Le circuit pédestre sur le thème du minerai de fer fort est équipé de 15 panneaux didactiques. Il chemine à travers une forêt aux paysages karstiques variés que le travail des mineurs a remis à l'air libre. Ce site témoigne de l'activité humaine intense durant la période préindustrielle de la sidérurgie.

12h00 - 14h00 : Repas

14h45 - 16h45 : Visite des marais de Vance et Chantemelle

Tout au long du cours de la Haute Semois se succèdent une série de marais à haute valeur biologique. Le site est classé Réserve Naturelle et Ornithologique de Belgique. Les Gaumais mais surtout les habitants de Vance par manque de bois de chauffage ont exploité jadis les ressources de ses tourbières comme combustible. La tourbe était extraite et séchée en petits blocs avant d'être utilisée pour se chauffer. Le milieu singulier des tourbières donna naissance à une végétation extraordinaire...à découvrir.

Ou

14h15 - 17h00 : Visite des marais de la Cussignière à Baranzy

Le paysage des marais de la Cussignère est ravissant. Grâce aux pontons sur caillebotis vous pourrez déambuler aisément à travers les grands roseaux et les plantes aquatiques et, pourquoi pas, vous arrêter pour pique-niquer sur un ponton loin de toutes traces de civilisation. Le marais s'est formé après l'abandon par les propriétaires de prairies humides traversées par le ruisseau de Cussigny. Vous pourrez y admirer de nombreuses espèces de papillons.

14. Circuit "Ils sont fous ces Romains !"

10h00 - 11h45 : Visite du site de la Tranchée des Portes dans les bois d'Etalle

D'occupation d'abord celtique, cette succession de trois remparts constitue le plus grand oppidum de Belgique. Il servait aux Celtes de lieu de refuge. Les traces de villa gallo-romaine témoignent d'une seconde occupation du lieu. Situé non loin de la chaussée romaine « Reims-Trèves » il servait certainement de lieu de halte pour les troupes. L'oppidum romain est par définition un endroit où les Romains protégeaient leurs magasins de vivres et d'armes.

12h00 - 14h00 : Repas

14h30 - 16h00: Visite du Musée Archéologique d'Arlon

Ce superbe musée vous raconte la vie quotidienne d'Arlon à l'époque gallo-romaine à travers 70 bas-reliefs. Il abrite une des plus importantes galeries lapidaires d'Europe. La collection d'objets d'artisanat local, céramiques, outils, armes et objets de parure vaut également le détour. Orolauneum (Arlon) était au IIIe siècle entourée d'une grande muraille romaine. Aujourd'hui vous pourrez voir les derniers vestiges de ces murailles non loin du quartier de la Knippchen. Deux tours témoignent de cette époque et sont ouvertes au public.

Ou

Visite de la Villa romaine de Mageroy à Habay-la-Vieille

C'est sur le plateau de « Magerois » que se dressait une importante exploitation agricole gallo-romaine (villa) occupée pendant les trois premiers siècles de notre ère. La visite nous fait découvrir les vestiges des appartements et des bâtiments de service de la maison du maître. La visite vous contera également l'histoire de Micia qui fut l'une des dernières maîtresses de la villa.15. Circuit "Paysages et petits villages"

10h00 - 11h45 : Découverte des petits villages et des paysages gaumais (Virton - Latour - Ruette - St-Remy - Bleid - Gomery - Ethe)

Les cuestas animent avec douceur le paysage gaumais. La Gaume aux courbes délicieuses et rondes séduit le regard de ses visiteurs. Virton et ses façades Art Déco, Latour et son château, Ruette et ses maisons typiques, le village-rue de Ethe, le point de vue de St-Rémy, le point de vue de Gomery.

12h00 - 14h00 : Repas

14h15 - 16h00 : Musée de la vie Paysanne et visite du village de Montquintin

Ce petit musée est abrité dans une ferme typiquement gaumaise. Les différentes pratiques de la vie d'antan vous seront expliquées ainsi que les pièces de la maison (la cuisine, le pèle, la salle de classe,...). Témoignage d'un temps révolu, cette visite donne l'occasion d'apprendre les petits trucs et astuces de nos anciens. Les ruines romantiques du château de Montquintin, là où Mgr. de Hontheim termina sa vie, surplombent encore avec fierté la vallée de la Chiers et ses tumultes passés vous seront également contés. Montquintin, « là où souffle l'esprit », offre un panorama unique sur les cuestas de Gaume.

16h30 - 18h00 *: Promenade en char à banc avec points de vue sur la Semois à Breuvanne

La Semois sillonne avec malice les champs de Gaume. Prenant soin de rendre l'itinéraire le plus sinueux possible, elle dessine avec magie le paysage. Cette promenade en calèche vous permettra de vous imprégner de la poésie de la campagne gaumaise et des méandres de la Semois. *Possibilité de s'arrêter à la halle d e Han pour acheter des produits du terroir le vendredi soir.

Ou

Visite du village et de l'église de Gérouville.

Gérouville est né de la volonté de l'abbaye d'Orval et du comte de Chiny pour valoriser des terres qui leur appartenaient. Ce petit village fut organisé en damier dominé par l'ilot paroissial qui regroupe l'église Saint-André, l'ancien cimetière, le presbytère et ses dépendances. Une autre curiosité de ce joli petit village est son orme très particulier qui fut planté en 1258 suite à l'affranchissement de la «Ville Neuve» à la loi de Beaumont.
Agenda

Exposition
Virton
28/03->31/05/2015
150e anniversaire de naissance de N. Outer
Exposition
Virton
29/03->31/05/2015
Exposition: "Pêle-mêle 3"
Exposition d'art
Arlon
25/04->24/05/2015
Le Palais dans tous ses états
Exposition d'art
Virton
30/04->27/05/2015
Exposition : "XY & Co"
Exposition d'art
Louftémont
03->31/05/2015
Exposition de Olga Shiryaeva : "Poésie de la couleur"
Animation culturelle
Azannes-et-Soumazannes
10->31/05/15
Les vieux métiers à Azannes